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Abstract: 

Q: Notwithstanding a prior determination, is the use of solvent and a mechanical buffer to 
remove asbestos-containing floor mastic subject to the Asbestos National Emission 
Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP), subpart M, under the specific 
circumstances defined in the request for determination? 

A: Yes, because the application of solvent followed by the buffer is considered abrading the 
floor mastic. As defined in 40 CFR section 61.141, regulated asbestos-containing material 
can be a Category I non-friable asbestos-containing material that will be or has been 
subjected to sanding, grinding, cutting, or abrading. Floor mastic, a Category I material, is 
potentially subject if it is sanded, ground, cut or abraded. While the use of solvent softens 
the floor mastic, the buffer and pad abrade the floor mastic, making this subject to the 
Asbestos NESHAP. 

Letter: 

Mr. Peter F. Connell

MACTEC Engineering and Consulting, Incorporated

10265 Rockingham Drive, Suite 150

Sacramento, CA 95827 


Dear Mr. Connell:


I am responding to your December 23, 2003 letter and points raised in our telephone 

conversation of January 26, 2004, in which you expressed your opinion that my letter of 

December 12, 2003 was inaccurate in its assessment of the Asbestos National Emission 

Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP) regarding the use of a mechanical buffer 

with an abrasive pad on asbestos-containing floor mastic saturated with solvent. I 

appreciate you taking the time to discuss your position and answer our questions. After a 

careful review, the Agency continues to maintain the use of the mechanical buffer with an 

abrasive pad on asbestos-containing solvent- saturated floor mastic is subject to the 

Asbestos NESHAP regulations. 


You disagreed with the following statement in my previous letter, "The energy from the 

mechanical buffer with abrasive pads will cause the floor mastic to become friable through 

abrading." You requested EPA to substantiate by field studies that a mechanical buffer with 

an abrasive pad applied to solvent-saturated asbestos-containing floor mastic would result 

in the asbestos becoming friable or to issue an applicability determination that says 

NESHAP does not regulate the process. 


Rather than focusing on whether the mastic becomes friable, the explanation in my 

previous letter should have been clearer as to why the regulations apply. The regulation at 

40 Code of Federal Regulations, Section 61.141 states that Regulated Asbestos-Containing 

Material (RACM): 


means (a) Friable asbestos material, (b) Category I nonfriable ACM that has become 

friable, (c) Category I non-friable asbestos-containing material that will be or has been 

subjected to sanding, grinding, cutting, or abrading, or, (d) Category II nonfriable ACM that 

has a high-probability of becoming or has become crumbled, pulverized, or reduced to 

powder by the forces expected to act on the material in the course of demolition or 

renovation operations regulated by this subpart. [Emphasis added] 


Paragraph (c) in the RACM definition applies directly to the work practice activity you 

described in your letter, abrading floor mastic, a Category I nonfriable asbestos-containing 

material. If your renovation or demolition project involves 160 square feet or more, you are 

subject to all the applicable Asbestos NESHAP requirements, including inspection, 

notification, emission controls, removal and disposal. 


Please note that the Agency received numerous comments on the applicability of "friable" 

and "nonfriable" to "asbestos-containing material" during rule development. The Agency 

responded in the September 1990 Background Information Document for the Asbestos 

NESHAP, on Page 7-8: 


. . . The EPA considers the deliberate sanding, grinding, or abrading of all nonfriable 

materials, including resilient floor covering, asphalt roofing material, packings, and gaskets 

to be equivalent to disturbing friable ACM and, therefore requires that these activities be 

controlled according to the NESHAP. . . 


At the time the Asbestos NESHAP was promulgated, EPA decided to treat deliberate 

abrading of all nonfriable asbestos-containing material as equivalent to disturbing friable 

asbestos-containing material, and included the activity in the definition of RACM. 


In our telephone conversation on January 26, 2004, you stated that the application of 

solvent to the floor mastic breaks down the mastic structure over time. Then, a mechanical 

buffer and pad are used on the solvent-saturated mastic creating a slurry. The slurry is 

picked up and placed into plastic bags and then into drums, readied for transport. There 

may be a second or third application of solvent and mechanical buffer to remove the 

remaining mastic. In support of your argument, you identified applicability determination 

C93 (April 9, 1991) in which the Agency stated that the application of solvent to floor mastic 

would not cause the floor mastic to be subject to the Asbestos NESHAP. While C93 does 

make this comment, it is quite specific in that the application of solvent "alone" would not 

cause the mastic to be crumbled, pulverized or reduced to powder. 


Based on our discussion, the solvent alone is not sufficient to break down the mastic's 

structure into an asbestos-containing material that can be removed without an additional 

force, such as friction from the mechanical buffer. The use of the mechanical buffer 

introduces the means to abrade the floor mastic into the work practice. If the solvent can 

break down the mastic structure, other methods of removal could be used that do not 

require the application of friction to the material. For example, after pouring the solvent onto 

the mastic and waiting for an appropriate time to, a squeegee could be used to push the 

slurry material into piles and then picked up and placed into plastic bags. The use of wet/dry 

vacuums to pick up the solvent-saturated mastic after the solvent has broken down the 

mastic structure is another method that does not apply friction to the process. In either 

example, a second application of solvent could be applied to remove any remaining mastic 

without the use of a mechanical buffer. 


In summary, the use of a mechanical buffer with an abrasive pad on asbestos-containing, 

solvent-saturated floor mastic, 160 square feet or greater, is subject to the Asbestos 

NESHAP regulations, including inspection, notification, emission controls, removal and 

disposal. 


I appreciate the opportunity to address your concern about the applicability of the Asbestos 

NESHAP to asbestos-containing floor mastic removed by mechanical and chemical means. 

This letter has been reviewed by the Office of Regulatory Enforcement, Office of Air Quality 

Planning and Standards and the Office of General Counsel. 


Very truly yours,


Michael S. Alushin, Director

Compliance Assessment and Media Programs Division Office of Compliance 


Enclosure


cc: Duane James, Branch Chief, Air Enforcement Division, Region IX Robert Trotter, 
Region IX Charlie Garlow, Office of Regulatory Enforcement Susan Fairchild, Office of Air 
Quality Planning Standards Michael Horowitz, Office of General Counsel 


